08 Mei 2010

ANGGUR MANIS DI SIK [DUN JENERI]

SIK: Bukan luar biasa apabila anggur berjaya ditanam di negeri berhawa panas seperti Malaysia dan tidak mustahil apabila suatu hari nanti Kedah akan muncul sebagai negeri pengeluar anggur terbesar di Malaysia.

Ladang anggur ini dimulakan pada tahun 2007 di atas kawasan seluas 1.6 Hektar ekar dengan 1000 pokok terletak di pinggir Tasik Beris di kelilingi kahijauan flora dan fauna yang belum tercemar keindahan alam semulajadinya telah

mengeluarkan hasil pada tahun 2008. Kemudian tanaman anggur inin dikembangkan seluas 12 hektar dengan 7000 pokok di Sungai Senam.Kejayaan ladang di Kampung Ternas ini mendorong Excel Agrotech menambah tanaman jumlah pokok anggur di Sungai Senam. Malah anggur di sini lebih manis jika dibandingkan anggur yang dieksport dari luar negera.

Menurut pengusaha ladang tersebut, Amiruddin Malik, sebelum memulakan perusahaan ladang ini beliau terlebih dahulu mengkaji dan belajar teknik tanaman seperti kesesuian tanah, pemilihan benih, penjagaan dan sebagainya daripada ladang anggur terdekat iaitu di Perlis dan Thailand.
“Selama ini kita menganggap anggur hanya sesuai ditanam di negara yang mempunyai empat musim. Sekarang dengan kemajuan teknologi pertanian anggur boleh ditanam di negeri dua musim seperti Malaysia,” ujarnya.

Menurutnya, pokok anggur hidup dengan kitaran mengikut musim iaitu akan luruh daunnya pada musim gugur.

“Jadi anggur yang ditanam di sini akan dibantu dengan tenaga manusia untuk membuang semua daun-daun pada musim gugur. Kemudian pokok-pokok ini akan kembali bertunas dan berbunga kemudian berbuah,” terangnya.

Anggur boleh ditanam menerusi biji benih, keratan ranting, tunas dan anak-anak hasil tisu kultur yang akan mencapai peringkat matang antara 10 hingga 12 bulan. Jenis anggur yang ditanam di sini terdiri daripada Black Opal, Black Grape, Wite Malaga dan Lose Plite.
Oleh kerana ladang ini menjadi tumpuan pelajar istitut pngajian tnggi, pelajar sekolah menengah dan pihak swasta beliau akan akan menwujudkan satu pusat penyelidikan dan pembelajaran (R&D) di sini.

Amiruddin memberitahu ladang aggur ini dimulakan dengan modal sebanyak RM500 ribu meliputi kos membina bangunan, struktur bumbung, sistem pengairan dan benih. Bagaimanapun, katanya, kos ini tidak termasuk lain-lain keperluan yang dibeli secara tunai. Kini Excel Agrotech menggunakan 15 pekerja anak tempatan untuk dua buah ladang.
Beris Grapes Café bangunan yang disediakan untuk pelancong di mana pengunjung boleh menikmati pemandangan suasana ladang dan tasik kerana hampir 90 peratus berdinding kaca.
Terdapat galeri jualan yang menjual anggur segar, jus, kordial dan produk berasaskan anggur seperti sabun, losyen badan dan mandian.
Galeri jualan dibuka untuk orang ramai setiap hari dari jam 9.30 pagi hingga 6.30 petang. Sesiapa yang berminat untuk membeli atau untuk melawat ladang ini boleh menghubungi talian 04-4620466 atau faks 04-4620611.