26 Ogos 2011

Kedah Selatan Panas Sikit...Apahal?

Kedah Selatan Panas Sikit... Apahal?

Kata cikgu ilmu alam dulu-dulu, kutub utara dan kutub selatan sangat sejuk, diselaputi ais. Tak dak orang boleh mugar buat kampung, hanya ada kaum eskimo yang duduk dalam gua ais. Ada beruang kutub yang bulunya tebal warna putih melepak. Seejuukkkk! Tak ramai yang boleh sampai dikutub yang sejuk ni, hanya saintis sekali sekala pi buat kajian itu ini. Matahari pulak suluh sepanjang tahun. ini perihal kutub utara dan selatan.
.
Lain pula Kedah selatan, belah-belah Bandar Bharu, Kulim dan Padang Serai...panas selalu. Yang terbaru ni pasal kerusi! Tak dak pasal-pasal, dua orang YB Kedah Selatan lari...melompat! Mula dari lompatan itu, ais dan glassier 'Kedah Selatan' cayaq (cair). Suasana jadi panas!
.
Lepas YDP PAS Kulim/Bandar Bharu melontar bahang akar umbi, Adun Kulim pun menjawab... katanya ada agenda pribadi, dan kalau kerana melompat, awat tak kacau Bakar Arang yang turut melompat. Tup tup Padang Serai pulak bersuara... Ya! di situ pun ada yang melompat.
.
Haaa! Lunas yang menang besar dalam PRU 12 pun diwakili Adun lompat sekarang, kena kaji semula kerusi tu...kata YDP Padang Serai pulak! Parlimen pun kena tengok balik. Akar umbi dah berbahang panasnya meluap-luap. Depa kerja teruk waktu PRU12, tiba-tiba yang dimenangkan lari ke seberang... partinya patut minta maaf dan pulangkan kerusi itu.
.
Seingat saya, semua ADUN PKR yang menjadi EXCO Pertama Kedah (first batch) sudah tiada dalam senarai Exco, dua melompat, satu mengundur. Line-up baru ni semua orang baru, dan tiada lagi Adun PKR yang belum jadi Exco...hebatt!
.
Komen PPN PKR negeri YB Abg Mat Kasim pun tak menyejukkan...PAS kena bersyukur! Kata Bang Mat. Bersyukur kerana tak melompat semuanya sekali???
.
Komen YAB MB cool.... pilihanraya lambat lagi, boleh bincang peringkat negeri, itu kehendak akar umbi, pimpinan belum pun berbincang hal yang tak berbangkit pun lagi. Itu cuma ribut dalam cawan. Boleh selesai bila sampai masanya. Cool kan?
.
Kita tunggu tengok la sikit masa lagi...pakat-pakat sabaq la..ada hal yang lebih mustahak sedang menanti kita semua. Ada beruang kutub senyum macam iklan ubat gigi bila kutub selatan mula panas!

>dari blog setpol kedah